Izvoz veći od uvoza samo u drvnoj industriji

Bez autora
Mar 21 2010

Drvna industrija je jedina privredna grana u BiH gdje je izvoz veći od uvoza, i to 2,6 puta, odnosno izvezeno je robe u vrijednosti od 660 miliona KM, a uvezeno u vrijednosti od 255 miliona KM. Ova grana je vrlo perspektivna, jer zapošljava i veliki broj kako muške, tako i ženske populacije u BiH. Ova grana je vrlo perspektivna, s obzirom da se oslanja i na šumarstvo i to treba da uskladimo sa evropskim i svjetskim standardima. Usklađivanje drvne industrije i šumarstva u BiH sa svjetskim standardima bitno je, kako zbog konkurentnosti proizvođača iz BiH, tako i zbog produktivnosti, kvaliteta i sertifikacije. Primjena novih tehnologija u preradi, proizvođačima iz BiH daje bolje i kvalitetnije materijale, a oni, ako se dobro dizajniraju i ako se uradi ono što se traži na svjetskom tržištu, predstavljaju dobar potencijal za izvoz robe iz BiH.

Izvoz veći od uvoza samo u drvnoj industrijiDrvna industrija je jedina privredna grana u BiH gdje je izvoz veći od uvoza, i to 2,6 puta, odnosno izvezeno je robe u vrijednosti od 660 miliona KM, a uvezeno u vrijednosti od 255 miliona KM, rekao je predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović.

Hadžiahmetović je rekao novinarima Sarajevu da je ova grana vrlo perspektivna, jer zapošljava i veliki broj kako muške, tako i ženske populacije u BiH.

- Ova grana je vrlo perspektivna, s obzirom da se oslanja i na šumarstvo... i to treba da uskladimo sa evropskim i svjetskim standardima - izjavio je Hadžiahmetović uoči otvaranja seminara o novostima u šumarstvu i drvnoj industriji, u okviru Međunarodnog sajma šumarstva, drvne industrije i namještaja "Iterio 10".

Prema njegovim riječima, usklađivanje drvne industrije i šumarstva u BiH sa svjetskim standardima bitno je, kako zbog konkurentnosti proizvođača iz BiH, tako i zbog produktivnosti, kvaliteta i sertifikacije.

Hadžiahmetović naglašava da primjena novih tehnologija u preradi, proizvođačima iz BiH daje bolje i kvalitetnije materijale, a oni, ako se dobro dizajniraju i ako se uradi ono što se traži na svjetskom tržištu,  predstavljaju dobar potencijal za izvoz robe iz BiH.

- Ovaj sajam je vrlo bitan za privredu BiH, zato Komora, kao aktivni učesnik, pomaže i prezentacijom i edukacijom. Današnji seminar posvećen je onim elementima koji su vrlo bitni za prodor, kako na domaće tako i na evropsko i svjetsko tržište - rekao je Hadžiahmetović.

Prema njegovim riječima, proizvođačima namještaja biće predstavljeni elementi vezani za kvalitet, sertifikaciju, dizajn i marketinške poslove koje treba uraditi da bi mogli da izađu i na druga svjetska tržišta i povećati izvoz.

Na seminaru o novostima u šumarstvu i drvnoj industriji učestvovaće oko 50 proizvođača namještaja u BiH, a organizovala ga je Grupacija drvne industrije i Institut za edukaciju Spoljnotrgovinske komore BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik